lauantai 31. maaliskuuta 2012

Eläinten oikeudet?


Törmäsin tossa mielenkiintoiseen kirjoitukseen, joka käsittelee kanojen elinolosuhteiden eettisyyttä. Tai tarkemminkin sitä, että olisiko aivokuollut kana eettisempi vaihtoehto häkkikanaloille. Itse en ole eläinaktivisti vaikka eläinten oikeudet kyllä kiinnostaa. Esitelmiä oon koulussa yms. aiheesta pitänyt. Ainut oikeastaan mikä meillä on niin adoptio apina Thaimaasta ja voisin kyllä mennä sinne Gibboneiden kuntoutuskeskukseen  tekemään vapaaehtoistyötä missä Arya on. <3 Noita paikkoja muuten ei oo helppo löytää missä voi vapaaehtoistyötä tehdä ilman että joutuu makseleen mitään. Vähimmäisaika oli muistaakseni kaksi viikkoa. Käykää katsomassa sivut TÄSTÄ jos sellanen työ kiinnostaa.Mutta tässä kopio kirjoituksesta:

"Lihansyöntiin ja erityisesti syötävän lihan alkuperään liittyvät kysymykset ovat asioita, joiden ainakin pitäisi koskettaa meitä kaikkia jollakin tasolla. Ainakin väitän, että kukaan ajatteleva ihminen ei voi väittää, että on “aivan sama”, että kuinka paljon tehokasvatettua eläintä rääkätään prosessissa, ennen kuin valmis pihvi päätyy ruokapöytään. Arkkitehtiopiskelija nimeltään André Ford on lähestynyt eläinten kärsimyksiin liittyvää problematiikkaa uudesta, ehdottomasti kyseenalaisesta näkökulmasta: Entäpä jos kanoista tehtäisiin aivokuolleita, ennen kuin ne laitettaisiin kasvamaan lihatavaraksi?""Ajatus kanojen lobotomiasta kuulostaa alkuun tietenkin vähintäänkin brutaalilta, mutta tietyltä kantilta tarkasteltuna ajatuksella on myös perusteensa. Jos broilerin elinikä kerran on kuitenkin vain muutaman viikon, tavoitteena saada lihat luiden ympärille mahdollisimman tehokkaasti eläimen kärsimyksistä välittämättä, niin eikö sitten olisi inhimillisempää jos kana olisi aivokuollut tämän ajan? Kana siis kasvatettaisiin ruokintaletkussa ilman kykyä tuntea häkkikanalan aiheuttamaa fyysistä ja henkistä tuskaa.

Onko lihantuotantolaitosten Matrix siis lähitulevaisuudessa se eettinen vaihtoehto kaupan lihatiskiltä valittavaksi, jää nähtäväksi."


Teksti: Errki Kirjalainen Kuvat. Hilavitkutin.com
Kuulostaahan tuo ajatus jotenkin karulta, että olisi vieri vieressä tehtaassa aivokuolleita kanoja letkujen peitossa. En sinänsä pidä lihansyöntiä vääränä valintana ja syön siis itekin lihaa. En vaan usko, että kaikkia jaksaa kiinnostaa asia niinkun tekstissä väitetään. On vaan niin paljon vääryyttä maailmassa joten monet voi kokea, että on niitä tärkeämpiäkin asioita ratkaistavana kun eläinten oikeudet. Itsekään en kyllä usko, että ihmiset saisi ongelmat ratkaistua. Ylipäänsä muuten tuo ajatus ajatuksettomista kanoista on parempi kun mitä nyt on ne olot. Lihotetaan niin, että jalat katkee, ahtaat tilat ja vaikka mitä muuta. Ja monet teistä on varmaankin nähny noita sikala videoita. Löytyy vaikkapa tuolta. On aika mässäilyä asialla ja alkaa kuvottamaan koko lihansyönti. Mutta tottahan tuo on mitä videolla näytetään. Ei mitään nättiä katsottavaa. Kyllä noille elinoloille pitäisi ainakin tulla muutosta. Joten ei tämä aivokuollut kana vaihtoehto niin paha olis. Ei ainakaan joutuisi kärsimään niin paljon. Olis kiva kuulla myös teidän mielipiteitä tästä taikka muuten eläinten oikeuksista. Tai mitä mieltä ylipäätään ootte jos välistä tulis joitain tällaisia mielipide kirjoituksia? :)

6 kommenttia:

 1. Mun unelma ois perustaa semmonen luomufarmi että kanat sun muut eläimet sais juosta vapaina.. Semmonen farmi ku on Mummo Ankalla :D Mut fakta on et nykyään maanviljelijöillä on niin tiukkaa et on pakko käyttää tehokkaampaa tuotantoa jos meinaa pärjätä. Pienet farmit ei pärjää ja sit on semmosia isoja tuotantolaitoksia. Maatilalla kasvaneet ihmiset muutenki yleensä ajattelee asian eri tavalla, eläimet on niille lähinnä ruokaa ja elinkeino. Hyvä meidän kaupunkilaisten vaatia miten asiat tehdään kun harvempi meistä on ikinä koskenutkaan elävään kanaan, onhan meillä helppoa kun ruoka tulee paketissa ja se tarvii vaan kypsentää ja ei välttämättä sitäkään. Mun mielestä se on väärin kun noi eläinaktivistit hyökkää just niitä maatiloja vastaan ja niitä haukkuu, jos halutaan muutosta niin ihmisten pitäis sit olla valmis maksamaan vielä enemmän ruoasta, tai sitte perustakoon aktivistit oman farmin ja katotaan että onnistuuko niiltä homma yhtään sen paremmin..

  VastaaPoista
 2. Juu näinhän se menee, että enemmän ja enemmän siirrytään isoihin tehtaisiin kun pienyrittäjiä ei tueta. Se olis parhainta jos asuis maalla ja pystyis ostamaan suoraan jostain luomutilalta. Missä sais eläimet mennä vapaina. Maksaahan ne kyllä enemmän. Mitä monet ihmiset ei oo valmiita maksamaan. Jos vaan kaupasta löytyy niin ostan luomulihaa, niillä ainaki hiukan paremmat olot.

  VastaaPoista
 3. Kantasolufarmit tulevaisuudessa. Eli kantasolut saadaan erilaistumaan lihassoluiksi laboratoriossa. Ei aivoja, ei hermostoa, ei mitään tuntemuksia mihinkään suuntaan. Pelkkää lihasta :). Kanan kantasoluista saadaan broileria, naudan kantasoluista saadaan kunnon pihvit ja jos joku haluaa kokeilla ihmissyöntiä niin ihmisen kantasoluista saataneen myös lihasviljelmät pystyyn? Haha, mutta ei kun siis ihan oikeesti, tällä tavoin ei tarvitse miettiä mitään kivuttomia teurastuksia saati sitten muutakaan eettisiä kysymyksiä ruokaeläimen psykologisesta hyvinvoinnista :).

  VastaaPoista
 4. Nii kantasolut vois tavallaa olla ehkä kuitenkin se "realistisempi" vaihtoehto. Siinähän ollaan menty muutenkin eteenpäin kehityksessä. Vois vaan olla, että tulis aika kalliiksi. Jos sitä lihaa joutus kauan ootteleen et koska olis tarpeeks iso möhkäle. :P Vaikka kestäähän niiden kanojenki kasvatus. Noh, se jää nähtäväksi. :D

  VastaaPoista
 5. Riistaliha on ehkä kaikki paras vaihtoehto. Kävis vaan hirveen kalliiks perus duunarille alkaa ostaa tollasta lihaa.. Mut isot tehtaat pyllyyn, et suomalaiset farmit vois elää, ilman tollasta kamalaa lihatuotantoo. Näin kerran videon missä kanaa pakkosyötettiin... hyi :s

  VastaaPoista
 6. Nnii en vaa usko et kauhee kauksi riittäis riistaa ku ihmisillä niin lihanhimo et loppuis neki. Paitsi jänikset. :D

  VastaaPoista